Het ziekenhuis Ikazia in Rotterdam verkeert financieel in zwaar weer. De organisatie leed vorig jaar 8,5 miljoen euro verlies. Het was het tweede verliesjaar op rij, en volgens het ziekenhuis verandert dat vooralsnog niet. Het Ikazia werkt daarom met zorgverzekeraars en banken aan "een gezamenlijk herstelplan".
De inhoud van het herstelplan wordt in de komende maanden bekend. Het is nu dus nog niet duidelijk wat de gevolgen voor patiënten en medewerkers zijn. Het is wel de bedoeling dat het Ikazia blijft bestaan en dat het ziekenhuis zelfstandig blijft. Het Ikazia zegt "alle zorg te bieden die de patiënten nodig hebben", maar kondigt wel aan dat het "de bedrijfsvoering moet aanpassen".
Het Ikazia zegt dat het voor 2020 financieel gezond was. Vlak voor de uitbraak van het coronavirus nam het ziekenhuis een nieuwe vleugel in gebruik. Door de pandemie kwam de reguliere zorg echter bijna helemaal stil te liggen. De overheid vergoedde de gederfde inkomsten en extra onkosten, maar dat was volgens het Ikazia berekend op basis van de situatie in 2019, voor de opening van het nieuwe deel. Tegelijk leidde het virus tot veel verzuim onder medewerkers. "Beide factoren samen hebben bijgedragen aan een negatief rendement en een tekort aan financiële middelen van het ziekenhuis", aldus het Ikazia.
Het ziekenhuis heeft naar eigen zeggen "op eigen kracht nu te weinig financiële ruimte om de problemen op te lossen."
Het Ikazia is gevestigd in Rotterdam-Zuid, tegenover Ahoy, en ging in 1968 officieel van start. De naam is een afkorting van InterKerkelijke Actie Ziekenhuis In Aanbouw. Het ziekenhuis is van oorsprong protestants en was bedoeld voor patiënten van de Zuid-Hollandse eilanden. Het ziekenhuis heeft poliklinieken in Barendrecht en Ridderkerk.
In april kondigde ziekenhuis Bernhoven in het Brabantse Uden maatregelen aan om uit de financiële malaise te komen. Zo besloot het ziekenhuis, na overleg met banken en verzekeraars, om 110 banen te schrappen. Het Zaans Medisch Centrum in Zaandam leende in mei 2 miljoen euro van de gemeente Zaanstad om het vakantiegeld van medewerkers te kunnen betalen.